Neden Proje Yönetimi ve Neden PMP Sertifikası?

Henüz tam anlamıyla standardize olmamış IT birimlerine sahip birçok şirketin hala bu soruya net bir karşılık veremediklerini görebiliyoruz. Bunun nedeni biraz da bu şirketlerin yürüttükleri projelerin kapsam, zaman ve maliyet kriterleri ile alakalıdır. Bu üç olgu Proje Yönetimi literatüründe “üçlü kısıt” olarak adlandırılmaktadır. Proje Yönetimi olgusu bu kısıtları en verimli şekilde yöneterek projenin başarı yüzdesini arttırmak üzerine odaklanmaktadır. Tahmin edebileceğiniz gibi büyük ölçekli projelerde bu konuların etki alanı çok daha geniş olabilmekte, sonuç itibari ile projelerin paydaşları, kaynakların en verimli şekilde kullanılarak proje çıktılarının kaliteli ve beklentilerini tam olarak karşılamasını beklemektedir.

Dünya üzerinde çok farklı alanlarda yürütülen projeler ve bunların yönetiminde farklı kültürlerde yetişmiş kişiler bulunmaktadır. Durum böyle olunca da zamanla birbirinden bağımsız, çeşiti proje yönetim yöntemleri ve uygulamaları meydana gelmiştir. Bu çeşitlilik ise küreselleşme ile sınırların ortadan kalktığı günümüz dünyasında uluslararası alanda ortak iş yapmayı zorlaştırabilmektedir. Böyle bir handikapı iyi analiz eden PMI (Project Management Inatitute) tüm dünyada kullanılabilecek bir metodoloji geliştirerek bunu PMBOK (Project Management Body of Language) adında bir kaynakta toplayıp Proje Yönetiminin standardizasyonu konusunda çok büyük bir katkı sağlamıştır. PMBOK ile amaçlanan, farklı lokasyondaki proje yöneticilerinin ortak bir çerçeve etrafında mutabık kalarak projelerin başarısını arttıracak yöntemlerin kullanılması ve bu yöneticilerin aynı zamanda kullandıkları çerçeveye katkıda bulunup sürekli iyileşmenin sağlanmasıdır.

PMBOK referans alınarak PMI’ın ortaya koymuş olduğu bu metodolojilerin özümsendiğinin bir göstergesi olan PMP (Project Management Professional) sınavını başarıyla tamamladıktan sonra ise artık tüm dünyada geçerliliği olan bir sertifika sahibi olabiliyorsunuz.

Peki neden böyle bir sertifikaya ihtiyaç var? 

Konuya giriş yapmadan önce şunu özellikle dile getirmeliyim ki PMP sertifikasını almak için gerekli kriterler ve sınava hazırlık süreci IT sektöründeki diğer birçok sertifikaya göre çok daha öğreticidir. Ayrıca göreceli ölçüde uzun süreli ve ciddi hazırlık gerektiren bir sertifikadır.

PMP sertifikası sahibi olan kişiler kariyerinde rakiplerinden bir adım öne geçmekle birlikte uluslararası geçerliliği olan saygın bir Proje Yönetimi Profesyoneli olmaktadırlar. Ayrıca PMP sahiplerinin almış oldukları sertifikanın güncelliğinin korunması için Proje Yönetimi konusundaki çalışmalara katılması veya bu çalışmaları bizzat organize etmesi gerekmektedir. Bu sayede PMP’lerin sektördeki gelişmelerden uzaklaşmaları önlenerek Proje Yönetimi olgusunun gelişmesi garanti altına alınmış olmaktadır.

PMP sertifikası almak için gerekli tüm bilgileri bulabileceğiniz kaynak site: www.projeyonetimi.com

One thought on “Neden Proje Yönetimi ve Neden PMP Sertifikası?

  1. yeah its a very good article.scrum is also a agile methodology.As a project manager, I use Scrum in my projects. The Guide to Scrum Body of Knowledge by SCRUMstudy provided a complete reference for the Scrum project I am working with. It is a very good book and extremely readable. I really liked sections on risk and quality. The tools mentioned in the processes were very helpful. I highly recommend this book if you are planning to implement Scrum in your organization. You can go through the first chapter available on http://www.SCRUMstudy.com

Leave a comment